15.03.2024

Ny dokumentarfilmfestival på FÆNGSLET sætter fokus på ensomhed

Når FÆNGSLET inviterer inden for til HORSENS:DOX bliver det med fokus på emner som ensomhed og isolation, som bliver udforsket gennem både dokumentarfilm og talks.

Cphdox Cphdox2024 A New Kind Of Wilderness Press Kit 0 2074137

Den 23. marts har HORSENS:DOX premiere på FÆNGSLET - en unik endagsfilmfestival med tankevækkende dokumentarfilm og spændende talks. Med fokus på temaerne ensomhed, isolation og fællesskab danner det tidligere fængsel en særlig ramme om arrangementet, som understøtter de centrale budskaber.

Med tre dokumentarfilm og en spændende talk med Stephanie Siguenza (fra Årgang 0) og Jesper Westmark (fra Alene i Vildmarken) venter der publikum en spændende aften med plads til refleksion, inspirerende inputs og hyggeligt samvær.

"Med HORSENS:DOX vil vi gerne invitere publikum til at udforske de universelle temaer ensomhed, isolation og fællesskab, som berører os alle. Vi håber, at aftenen vil åbne op for nye perspektiver og meningsfulde samtaler," siger eventchef på FÆNGSLET Heine Nielsen Kofoed.

"Det er vigtigt, vi taler mere om ensomhed"
Minidokumentarfestivalen tager fat på en række aktuelle samfundsudfordringer blandt andre ensomhed. Det estimeres, at omkring 600.000 danskere føler sig svært ensomme, og at ensomhed er ansvarlig for omkring 800.000 sygedage årligt. Aftenens tre dokumentarfilm tager på vidt forskellig vis livsgreb med emnet. Og aftenens talere har begge haft ensomhed tæt inde på livet.

Jesper Westmark, som har deltaget i Alene i Vildmarken og hyppigt går i selvvalgt isolation i naturen, arbejder i øjeblikket på en bog om ensomhed og har mærket ensomheden på egen krop både i forbindelse med sin deltagelse i Alene i Vildmarken og igennem sit engagement i Børns Vilkår, hvor han ofte hører om børn, som ringer ind med problemer, der omhandler ensomhed:

"Det er utrolig vigtigt, at vi begynder at tale mere om ensomhed. Der er den gode ensomhed, hvor du har nærvær og kvalitetstid med dig selv, og så er den dårlige side af ensomheden, hvor mennesker ikke kan finde ud af at være sammen med sig selv, hvor man begynder at bedøve sig selv, gøre dårlige ting ved sig selv eller flygter fra sig selv. Og den er virkelig usund - og en af vores tids største sygdomme."

Stephanie Siguenza (fra Årgang 0) har mærket den ensomhed på egen krop:

"Der er mange flere, end man lige går og tror, som er ensomme, og som ikke som har fundet den rette vej til at række ud og få hjælp. Det var noget, som jeg også selv på et tidspunkt kæmpede med. Det kan være svært for andre at forstå eller acceptere, at man føler sig ensom, fordi de jo oplever, at man har en masse mennesker omkring sig. Men på trods af det, kan man sagtens lide af ensomhed og redskaberne til at håndtere den er noget vi skal blive meget bedre til at tale om."

DE GAMLE FÆNGSELSMURE FREMHÆVER TEMAERNE

FÆNGSLETs unikke bygning danner ramme om den allerførste udgave af HORSENS:DOX, og med de gamle fængselsmure og tremmer som omgivelser bliver dokumentarfilmfestivalen rammet ind af mere end 150 års historier om ensomhed, isolation og det at være en del af ét fællesskab men uden for et andet.

"Der er jo mange, der har siddet i isolation i fængslet, og der gemmer sig mange sår og traumer i de bygninger, som er et spændende afsæt for vores samtale om ensomhed og isolation," siger Jesper Westmark.

Stephanie Siguenza lægger ikke skjul på, at fængsler har spillet en stor rolle i hendes opvækst.

"Det er jo ikke en hemmelighed, at jeg har befundet mig i mange fængsler på grund af min mors eksmand. Et fængsel rummer jo i sig selv mange historier, og jeg glæder mig til at opleve hvordan fortællingerne i aftenens dokumentarfilm og vores samtale kommer til at udspille sig et sted, hvor der allerede eksisterer så mange fortællinger og skæbner i kraft af stedets historie."

Aftenens talk bliver modereret af DR P4-vært Nanna Nørregaard.

TRE STÆRKE OG TANKEVÆKKENDE DOKUMENTARFILM

De tre dokumentarfilm, som vises på den første udgave af HORSENS:DOX, behandler på vidt forskellige måder emnerne ensomhed, isolation og fællesskab med intense portrætter, som både er rørende og tankevækkende.

Aftenens hovedfilm, The Contestant, beskrives som virkelighedens udgave af 'The Truman Show' og viser den sande fortælling om en mand, der sidder 15 måneder i fangenskab, uden tøj og vand, mens han uvidende bliver sendt på live TV til hele Japan.

En Vild Familie handler om selvvalgt isolation i den norske skov, om en selvforsørgende familie og en flugt fra hamsterhjulet. En familie, der har skabt et idyllisk selvforsynende liv for deres fire børn, tvinges til at genoverveje deres valg og forsøge at (gen)integrere sig i det moderne samfund, da tragedien uventet rammer dem. Radikale livsvalg møder dilemmaer i en livsklog film.

Ekko af Kærlighed er en film om kærlighed, om dét at miste og dét at opbygge en tosomhed og et fællesskab. En poetisk, rørende ærlig og livsklog film om livslang kærlighed, og det der bliver tilbage, når den forsvinder igen. Kærlighedens ekko runger i de efterladtes gribende, humoristiske og frem for alt livsbekræftende fortællinger.

Billetterne til HORSENS:DOX er i salg og koster 95 kr. + gebyr i forsalg.
Se programmet og køb din billet her

Se også

FÅ MERE UD AF DIT BESØG