23.12.2019

70 år siden lorentzens ufattelige flugt

Lillejuleaften er det præcis 70 år siden, at flugtkongen Carl August Lorentzen præsterede det umulige. Den 23. december 1949 gravede han sig ud af Horsens Statsfængsel gennem en 18 meter lang tunnel.

Forbryderfoto af Carl August Lorenzen

Det lyder næsten som en opdigtet Hollywood-film, men det er en virkelig hændelse. Lillejuleaften 1949 slap Carl August Lorentzen ud af Horsens Statsfængsel efter 11 måneders nærmest umenneskeligt gravearbejde. Han flygtede gennem en imponerende 18 meter lang tunnel og efterlod sig kun én ting – en seddel med teksten: ”Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej”.

”For sidste gang krøb jeg gennem vægskabet og trods det, at jeg vidste, minutterne var kostbare, kunne jeg ikke lade være med paa en seddel at skrive: ”Hvor der er en vilje, er der en vej” og anbragte sedlen tværs over indgangen til min tunnel.” (Lorentzen, 1955)

Lorentzen Citat 600X287.Jpg

Med ukuelig vilje og en stoppenål gravede han den 18 meter lange flugttunnel. Efter knap et års kolossalt slid flygtede han gennem et imponerende stykke ingeniørarbejde lavet uden ordentligt værktøj, plantegninger eller fysisk overskud. Om dagen arbejdede han i fængslet, om natten arbejdede han i det skjulte på tunnelen.

”Trods det, at jeg under arbejdet med min tunnel tabte halvtreds pund, dels paa grund af sliddet, dels paa grund af manglen paa nattesøvn, saa var jeg dog fortsat i godt humør. Hele min tilværelse blev farvet af den vældige spænding, jeg konstant levede i. Jeg havde igen noget at kæmpe for.” (Lorentzen, 1955)

Det skabte landsdækkende overskrifter, da Carl August Lorentzen flygtede fra fængslet i 1949 og hele Danmark talte om den dag, da flugtkongen brød fri. Selvom han ikke var på fri fod længe, blev han lidt af en folkehelt.

Selvom det er 70 år siden, kan du den dag i dag komme helt tæt på den fascinerende flugt og gå i flugtkongens fodspor – på Fængselsmuseet kan du nemlig opleve en præcis rekonstruktion af tunnelen og få indblik i Lorentzens utrolige historie. Så kan du med egne øjne se den usædvanlige julehilsen, han efterlod.

Se også

FÅ MERE UD AF DIT BESØG