29.04.2022

Fængselsmuseet fejrer 10 års jubilæum og åbner ny udstilling

Fængselsmuseet fylder 10 år den 17. maj og markerer det med en ny udstilling, en række særlige rundvisninger med overraskelser samt fejring med fri entré og gratis kage på selve dagen. 

Kuffert med ulovlige genstande set igennem gennemlysningsapparat

Den 17. maj er det 10 år siden, at Fængselsmuseet åbnede dørene for de første gæster, og selve jubilæumsdagen bliver fejret med gratis entré og kage.

”Vi vil fejre dagen med hele Horsens og hele Danmark. Derfor giver vi gratis entré den 17. maj, så alle har mulighed for at opleve Fængselsmuseet,” siger museumschef Merete Bøge Pedersen.

Alle er velkomne, og hvis man er så heldig at have fødselsdag på dagen, får man også en gave. Fejringen begynder kl. 13 med gratis kage og åbningen af helt nye oplevelser.  

Ny udstilling med publikumsfavoritter

På fødselsdagen den 17. maj åbner museet en ny permanent udstilling om ulovlige genstande. Her vil der være rig mulighed for både at blive forundret og få stof til eftertanke, når man kan gå på opdagelse blandt ulovlige genstande fra forskellige danske fængsler og arresthuse. 

Den nye udstilling indeholder genstande som tidligere har vist sig at være populære hos museets gæster. Man kan blandt andet opleve 159 hashpiber på nært hold. 

”Hashpiberne fascinerer, fordi de er så opfindsomme. De er fremstillet af helt almindelige hverdagsting såsom sodavandsflasker og støvsugerrør, og så er de i alle mulige farver og størrelser,” siger museumsinspektør Rasmus Barslund Grønbæk.

I samme rum bliver intet mindre end 19 montrer med slugte genstande også udstillet. Montrerne indeholder blandet andet søm og sikkerhedsnåle, genstande, som før har været udstillet, men denne gang fortæller hver montre en personlig historie om fangerne.

”Det er næsten ikke til at forstå, at de her genstande har været slugt. Det er på én gang skræmmende og tankevækkende,” siger Rasmus Barslund Grønbæk.

Aktiviteter for de nysgerrige: Find de ulovlige genstande

Vil man ikke nøjes med at kigge, er der også mulighed for at røre! Der er helt nye aktiviteter, hvor gæsterne kan finde ud af, hvor svært det egentlig er at finde ulovlige genstande i et fængsel. Kan man f.eks. spotte kufferten, der indeholder en mobiltelefon, eller tasken med en kniv? Gæsterne kan også teste sig selv og andre i en visitationsdyst. Hvem finder først de ulovlige genstande i cellen? Og hvor hurtigt? 

Særlige rundvisninger med overraskelser i Store Bededagsferien

”Vores rundvisninger har lige siden åbningen været meget populære. Faktisk har vi siden 2012 haft flere tusinde rundvisninger. Derfor skal jubilæet naturligvis fejres med flere rundvisninger – og endda nogle helt særlige af slagsen,” siger Merete Bøge Pedersen og fortsætter: 

”På rundvisningerne kommer gæsterne rundt i det meste af museet og får sig nogle overraskelser undervejs. Mere kan vi ikke røbe her – det skal opleves.

10 år med spændende oplevelser og flere i fremtiden

De første 10 år af Fængselsmuseets levetid har der været stort fokus på udvikling og museet har medvirket i et hav af formidlingsaktiviteter både inden– og udenfor murene. Der er løbende åbnet nye udstillinger; herunder den fascinerende udstilling om udbryderkongen Carl August Lorentzen og rekonstruktionen af hans 18 meter lange flugttunnel. 

Museet har heller ikke været bange for at kaste sig ud i digitale løsninger lige fra audioguides, 3D-modeller, greenscreen optagelser og virtuel reality. Og spørger man museumschefen, er ambitionerne fortsat høje. 

Vi er meget stolte af Fængselsmuseet, og vi har stadig mange planer og idéer for, hvordan museet fortsat skal udvikle sig. Vi glæder os til at formidle endnu flere lærerige og bemærkelsesværdige historier de næste 10 år,” siger museumschef Merete Bøge Pedersen.

Se også