04.04.2022

VESTSALEN INDSTILLET TIL RENOVERPRISEN

FÆNGSLETs spektakulære Vestsalen er med i kampen om at blive nomineret til Renoverprisen 2022.

Vestsalen set udefra i dagslys

Vestsalen er en af de 144 renoveringsprojekter, der er blevet indstillet til Renoverprisen 2022. Nomineringsudvalget har foretaget den første vurdering af projekterne og den enestående sal er en af 21 udvalgte renoveringsprojekter, hvorfra de endelige ni nominerede skal findes.

”Vi er stolte af at være indstillet til Renoverprisen. Det er en stor anerkendelse af Vestsalsprojektet – et projekt, som ikke findes andre steder i verden. Gennem et unikt arkitektonisk greb tilfører Vestsalen bygningens rå rammer en eksklusiv atmosfære, der bidrager til FÆNGSLETs transformation,” siger FÆNGSLETs bestyrelsesformand Henning Nørbæk.

Renoverprisen fejrer sit 10-års jubilæum i 2022, og derfor uddeles tre priser til årets konkurrence. Priserne er fordelt på de tre kategorier institution, bolig og erhverv. Projekterne bedømmes ud fra fem kriterier, men i anledning af jubilæet, sættes der særligt fokus på bæredygtighed som et afgørende kriterium.

”Vestsalen er skabt ud fra en bæredygtig tankegang ved at udnytte den eksisterende bygning og tilføre nyt med respekt for historien. Der er brugt få nye materialer på at skabe et så unikt rum, og murstenene fra den fjernede etage bliver genbrugt i andre byggeprojekter i byen,” siger direktør for FÆNGSLET Astrid Søes Poulsen.

Nu venter en grundig undersøgelse af, hvordan de 21 projekter lever op til Renoverprisens kriterier. Undersøgelsen foretages af BUILD, Institut for byggeri, by og miljø og skal understøtte Renoverprisens nomineringsudvalg. De ni nominerede projekter offentliggøres i slutningen af juni.

Læs mere om baggrunden for indstillingen her.

Med sit usædvanlige design er Vestsalen et bygningsværk, der ikke findes andre steder i verden. Salen er skabt ved at åbne bygningen med en glasfacade ud mod den store fængselsgård, mens et transparent tag overdækker den indre fængselsgård. De store glasdøre mod vest kan skydes til side og åbne op til den ydre fængselsgård.

FÆNGSLET’s rå og historiske rammer giver unikke muligheder, som ikke findes andre steder i Danmark. For at kunne forløse det potentiale var det nødvendigt at fortsætte udviklingen af den gamle bygning, og det er gjort ved at føje nyt til gammelt og i bogstavelig forstand åbne det massive bygningskompleks op. Gennem et helt unikt arkitektonisk greb skaber projektet et helt nyt rum, der inviterer det store kultur- og erhvervspublikum inden for til en bred vifte af oplevelser.

Samlet set er Vestsalen på cirka 1.200 m2 og kan rumme op imod 1000 gæster. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.

Renoverprisen

Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Se også