03.06.2020

Stor donation til FÆNGSLET

Den nye kultur-, event- og konferencesal på FÆNGSLET i Horsens Vestsalen har modtaget endnu en stor donation. Denne gang fra Salling Fondene, som bevilger 5 mio. kr. til projektet.

Visualisering af Vestsalen

Vestsalen er det største transformationsprojekt i det gamle fængsels historie, og med den store bevilling fra Salling Fondene er den fulde finansiering meget tæt på at være i hus. Dermed kan FÆNGSLETs vision om at åbne en tidligere lukket verden op og invitere det store publikum ind til oplevelser ud over det sædvanlige for alvor føres ud i livet.

"Vi er umådeligt stolte og taknemmelige over den meget store støtte, vi her modtager fra Salling Fondene. Det er en stor anerkendelse af FÆNGSLET, af Horsens og af det visionære i projektet. Vi er nu meget, meget tæt på en fuld finansiering af projektet, som er budgetteret til at koste 110 mio. kr. Det er intet mindre end fantastisk for hele byen, at Vestsalen kan realiseres", siger bestyrelsesformand for Fonden FÆNGSLET Henning Nørbæk.

Fra Købmand Herman Sallings Fonds side er det særligt det samlende og fællesskabet i Vestsals-projektet, der har vejet tungt i beslutningen om donationen.

"I Salling Fondene vil vi gerne være med til at skabe oplevelser og fællesskaber i hverdagen, og FÆNGSLET er blevet et kulturelt samlingspunkt for både Horsens og hele Østjylland. Derfor er vi glade for at kunne donere og medvirke til, at det imponerede projekt kan realiseres," siger Karin Salling, Bestyrelsesnæstformand i Købmand Herman Sallings Fond.

Kulturelt fyrtårn

Udover Salling Fondene støtter også Augustinus Fonden med 10 mio. kr., Foreningen Realdania med 40 mio. kr., A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal med 40 mio. kr., Familien Hede Nielsens Fond med 3 mio. kr. og Spar Nord Fonden med 900.000 kr. Dertil kommer FÆNGSLETs egenfinansiering på 10 mio. kr.

På FÆNGSLET er der selvsagt stor glæde over den seneste donation:

"Med Vestsalen vil FÆNGSLET blive et af regionens mest markante kulturhuse med et rum af højeste kvalitet, så vi er utroligt stolte og taknemmelige over de store fondsdonationer til Vestsalen," siger FÆNGSLETs direktør Astrid Søes Poulsen og fortsætter:

"Vestsalen vil både tilføre de nuværende store events som Krimimessen og Middelalderfestivalen nogle efterspurgte nye rammer og samtidig give plads til de mange nye arrangementer, vi ønsker at huse på FÆNGSLET - alt lige fra e-gamingevents og hackathons til borgermøder, videnfestival i samarbejde med blandt andre Fængselsmuseet, teaterforestillinger og koncerter med små og store bands. Med andre ord vil

Vestsalen være den afgørende brik i at gøre FÆNGSLET til et kulturelt fyrtårn, der lyser op både uden for by- og landegrænsen."

Vestsalen skabes ved at overdække den indre, vestre fængselsgård med en let, svævende og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en enkel og åben boks ind gennem de to nederste etager. Åbningen til den ydre fængselsgård er et vigtigt bindeled mellem ude og inde og skal ses som det hængsel, der åbner FÆNGSLET op og skaber direkte sammenhæng mellem de ydre og indre aktiviteter. Salen bliver på ca. 1.200 m2 og kan rumme 8-900 gæster.

Projektet er allerede langt i projekteringen og foregår i et tæt samarbejde mellem CASA A/S som entreprenører og totalrådgiverteamet, som består af arkitektfirmaet CUBO, Rambøll på ingeniør-, installations- og akustiksiden og arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, der står for udearealerne.

Byggeriet går i gang ganske snart - medio juni og står efter planen klar til indvielse primo 2022.