11.06.2020

FÆNGSLET tager hul på enestående Vestsalsbyggeri

Der blev i dag slået et kæmpe hul i muren på FÆNGSLET for at markere, at byggeriet af den spektakulære Vestsal nu er i gang.

Hul igennem bygningen i forbindelse med etableringen af Vestsalen

FÆNGSLET tog i dag hul på en ny epoke i det gamle fængsels mangeårige historie – bogstaveligt talt – der blev nemlig slået et stort hul i muren i bygningens vestfløj, og byggeriet af Vestsalen er dermed i gang. Vestsalsbyggeriet er FÆNGSLETs største transformationsprojekt nogensinde.

”I dag må vi godt bruge store ord, og jeg vil sige, at det er intet mindre end fantastisk for FÆNGSLET,” sagde bestyrelsesformand for FÆNGSLET Henning Nørbæk i sin tale, kort inden der blev slået et massivt hul i muren.

”Vi laver en omvendt Carl August Lorentzen og bryder muren ned udefra,” sagde Henning Nørbæk med reference til flugtkongen Lorentzen, der i 1949 flygtede ved at grave sig ud gennem den massive mur.

Til lyden af enorme slagbors stød og store klapsalver gik byggeriet af Vestsalen i gang med et hul i muren på 1 gange 1 meter. Dernæst var det borgmester Peter Sørensens tur til at tale, og han fremhævede FÆNGSLET og Vestsalens afgørende betydning for byen:

”Det er et helt enestående projekt, som skaber fantastiske muligheder. Med Vestsalen vil FÆNGSLET i endnu højere grad åbne området op for hele byen, men også for resten af landet og udlandet,” sagde Peter Sørensen.

Vestsalen giver byen helt nye muligheder for arrangementer

Byggeriet indledes med nedbrydningen af vestfløjen i FÆNGSLETs store hovedbygning for at give plads til en indskudt kasse, der sammen med en overdækning af Vestre Indergård skal danne den enestående nye kultur- og konferencesal Vestsalen.

Etableringen af salen fortsætter FÆNGSLETs udvikling som en af regionens mest markante kulturinstitutioner. Med Vestsalen kan FÆNGSLETs vision om at åbne en tidligere lukket verden op for alvor føres ud i livet, samtidig med at respekten for historien og arkitekturen bevares.

Den nye sal giver FÆNGSLET og Horsens helt nye muligheder for at invitere et endnu større publikum på oplevelser ud over det sædvanlige. Vestsalen giver FÆNGSLET optimale og fleksible muligheder for at afholde endnu flere slags koncerter, kulturelle arrangementer og særlige events. Vestsalen vil med sine 1.200 m2 kunne rumme 800 gæster.

FÆNGSLET åbnes endnu mere op

Helt konkret sker etableringen af salen ved, at facaden i FÆNGSLET’s vestlige fløj åbnes op og en boks med et stort multianvendeligt rum skydes ind. Denne boks er designet i et moderne formsprog og materialer, der bidrager til et meget originalt og åbent udtryk.

Ved sommerarrangementer åbnes salen, så inde- og udeareal flyder sammen. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.

Vestsalen åbner bygningen ud mod fængselsgården med en glasfacade, som er med til at understøtte transformationen af det tidligere statsfængsel fra lukket til åbent, sådan som det har været tanken med den hidtidige udvikling af stedet.

Samarbejdet og bearbejdningen af projektet startede i efteråret 2019 og ifølge den nuværende plan står Vestsalen klar til indvielse primo 2022.